RT Ionosphere - шаблон joomla Joomla

Dodirni me tapete

Fantastične inovacije u svijetu tapeta koje mogu ugrijati, mijenjati boju, reagirati na dodir, ali i na zvuk u prostoru

Tapete su ponovno u modi, a vratile su se u velikom svjetlu kroz najinovativnije modele koji ne samo da služe za oblaganje i dekoriranje zidnih površina, već i kao dio interijera sa kojim možete komunicirati. Kako? Vrlo jednostavno i nadasve interesantno. Naime, interaktivne tapete nisu samo rezultat sve naprednije tehnologije, već i izraz osebujnog stvaranja i izražavanja vlastitih kreativnih sposobnosti. Od tapeta koje djeluju na dodir, mijenjaju boju na promjenu temperature, svijetle u mraku, reagiraju na zvukove pa sve do tapeta na kojima Vaši najmlađi mogu crtati i pokazivati svoja kreativna djela, bez da Vas glava zaboli kada vidite umrljani zid. Renesansna Europa je među prvima koristila tapete kao zamjenu za skupe goblene, a od tada se njihova proizvodnja uvelike promijenila i usavršila u nezamislive i fantastične modele koji jednostavno zapanjuju. Tapete su danas nešto sasvim drugačije no što su tek prije par godina bile, a mi ćemo Vam prikazati neke od najkreativnijih i najneobičnijih vrsta ove zidne obloge i prije svega vrlo interesantnih dizajna tapeta.

"Dodirni me tapete" su osmišljene kao dizajn koji je izrađen od papira impregniranog sa termodinamičkom tintom, koja mijenja boju kao odgovor na tjelesnu toplinu. Kao takva pozadina poziva ljude da dodirnu zid i stvaraju obrasce sa svojim rukama. Kada tapetu dodirnete, na zidu ostaje otisak Vaše ruke ili prsta, a uzorak ostaje prisutan sve dok se ne vrati na sobnu temperaturu. Tako Vaši otisci samo privremeno postaju dio pozadine kojom ste okruženi. Vrlo maštovito ostvarivanje interakcije i neobičan način komunikacije sa zidnom plohom. U tom smislu su osmišljene i toplinski osjetljive tapete, kojih se dosjetio grafički dizajner Shi Yuan, a projektirane su kao pozadina koja sadrži tintu osjetljivu na toplinu. Zamislite da kada upalite radijatore jednobojni uzorak na tapeti, primjerice zeleno lišće, postane obogaćeno šarenilom cvijeća odnosno da se odjednom pojave šareni cvijetovi. Ova ideja se može iskoristitit i u neke druge zanimljive načine, primjerice zamislite da u hladno zimsko doba kada upalite grijanje na zidu se pojavi veliko žuto sunce- ne samo da Vas vizualno oduševljava već može dodatno ugrijati, obzirom na djelovanje toplih boja.

Roditelji umorni od borbe sa činjenicom da će novi zid u dječjoj sobi ili bilo gdje drugdje u stanu postati umrljani njihovim bojicama sada mogu predahnuti, jer je u svijetu inovacija tapeta na tržište stiglo rješenje za ovu vrstu problema. Kako u svijesti djece uredno obojani zidovi izgledaju kao divovski prazna platna za očekivati je da će ih htjeti "uljepšati" svojim osebujnim crtežima i na taj način ih učiniti njima zanimljivijima. No to će Vama samo dati razlog da ponovno uposlite soboslikara, koji će ponovno morati oličiti zidove. Isprobajte tapete "tick-tock" slobodnih crnih kontura na bijeloj pozadini sa raznolikim uzorcima koji žude da ih se oboji. Sada je idealna prilika da mali slikari izraze svoj talent, a da Vama pri tom ne zadaju glavobolju. No ova vrsta tapeta može poslužiti i onima koji su slobodoumnijije prirode, pa na zanimljiv način mogu ukrasiti zidove u samo nekoliko markera. Tako je i Charlie Kratzer, pravnik sa umjetničkom dušom, inspiriran junacima njegova života poput Monet-a, Picassa te pričama Agathe Christie običan bijeli zid pretvorio u umjetničko djelo koje na impresivan način ukrašava unutrašnjost njegove kuće. Na bijeloj tapeti je crnim markerima ocrtao arhitektonske značajke, knjige, slike i male likove na zidovima. Vrlo impresivno.

Tapeta može poslužiti i kao izvor svjetlosti u mraku, a toj ideji je pridonio jedan nizozemski dizajner, koji je osmislio tapetu koja se u mraku pretvara u izvor svjetlosti te na taj način osvjetljava prostoriju. Kada se ona osvijetli, odnosno kada upalite svjetlo tapeta na zidu izgleda potpuno uobičajeno sa klasičnim primjerice cvjetnim uzorkom. Ovaj dizajn nije samo neobična tapeta, već i zanimljiv način osvjetljavanja, bez klasičnih izvora svjetlosti. Tako na dekorativan način možete iluminirati svoj dom, poslovni prostor i stvoriti posebnu atmosferu kakvu god poželite.

Tradicionalne tekstilne tapete doživjele su još jednu revoluciju u inovacijama i poprimile sasvim novu dimenziju u svojoj uporabi. Tapeta koja reagira na razinu ambijentalne buke, pa tako glasnije zvukove pretvara u svijetliju pozadinu zaista je čudo u tehnologiji i najinteresantniji izum tapeta koji trenutno vlada interijerima. Pruža izravni analogni odraz pri čemu ambijent prostora pretvara u nešto neviđeno i savršeno zanimljivo. Ako ste se pronašli u jednoj od navedenih inovacija u svijetu tapeta, priuštite si ovaj način ukrašavanja svog stambenog ili poslovnog prostora. Prilikom adaptacije oblaganje zidova neka Vam pruži odličnu priliku da isprobate jednu od interaktivnih tapeta i začinite prostor nečim novim, zanimljivim i vrlo atraktivnim.


© Adaptacije d.o.o.