RT Ionosphere - шаблон joomla Joomla

Gdje sve možete smjestiti akvarij

Najneobičnija mjesta u koja možete smjestiti akvarij s ribama

Akvariji su oduvijek bili više dekorativna funkcija interijera, jer svojim egzotičnim i primamljivim izgledom mogu ukrasiti i najdosadniju prostoriju. Oni danas krase ne samo domove, već i poslovne prostore, ali i razne trgovine kako bi privukli pažnju i animirali svakog prolaznika. Pa kako i ne bi, kad nas taj pogled može toliko zaintrigirati da na minutu dvije zaboravimo gdje smo i kamo smo se to uputili uopće. Što je toliko zanimljivo u njima da nas mame svojom pojavom? Naime, nije to samo neobičan i šarolik vodeni svijet egzotičnih, hladnovodnih, toplovodnih ili nekih drugih vrsta riba, već i dojam koji ostavljaju na nas. Smatra se kako promatranje tog umirujućeg vodenog bogatstva malih živih bića pomaže u relaksaciji, čime se ublažava stres i smanjuje povećani krvni tlak kod ljudi. Tako uloga akvarija poprima i funkcionalnu ulogu opuštanja i pružanja smirujućeg ugođaja terapijskoga djelovanja.

Općenito, psihologija tumači kako akvaristika ima velike poveznice sadržane u djelovanju akvaristike na ljudsko ponašanje i psihu. Tako se akvariji često formiraju s namjerom da se životno ili radno okružje oplemeni prizorom iz prirode, te da se ljudi u zatvorenom prostoru osjećaju ljepše i bolje. Iz tog razloga, dizajneri interijera kao njegov veliki adut preporučaju ugradnju akvarija u stambene prostore, jednako kao i u poslovne prostore u kojima također provodimo bitan dio svoga vremena.

Dizajneri braća Senske stekli svjetsku slavu uklapanjem akvarija u unutarnji prostor. Spomenimo i činjenicu da akvariji u školama djeluju odgojno, jer potiču na istraživanja i učenja te potiču djecu na brigu o održavanju akvarija čime se razvija njihova odgojna uloga, ali i ekološka osviještenost. Dizajn je u akvaristici prepoznat kao nešto što može podići vizualni dojam Akvarij_9mapodvodnog prizora, kojeg pruža osebujno uređeni akvarij. Tako je aquascaping ili umijeće uređivanja akvarističkog prizora postao priznat u svijetu kao vrijednost koja ima dodirnih točaka s prekrasnom umjetnošću, gdje su njegovi najpoznatiji autori Takashi Amano, Oliver Knott i drugi, a imamo i svoje poznate autore poput Marka Petraka Krajtena i drugih. U uređenju interijera od starih se vremena često koristila voda kao dekorativni elemenat poput ukrasnih bazena nekad pa i danas, ali su ipak akvariji popularniji u suvremenijem dobu. Akvaristika nije samo zanimljivi hobij, već i umjetnost uređenja interijera, a gledajući tako na nju u svim svojim aspektima izrazito je zanimljiva, poučna, ali i korisna.

Estetski dometi u uređivanju akvarija u posljednje vrijeme sve više zadivljuju, a maštovita izvedba i njihov smještaj u interijeru izazivaju polemiku može li se uređivanje akvarija svrstati čak i u umjetnost. Prosudite sami kroz ove famozne slike akvarija na najneobičnijim, ali svakako impresivnim i originalnim mjestima. Akvarij kao umivaonik, vodokotlić ili možda kao dio stola u dnevnom boravku, osim svoje neobične priče, uljepšati će svaki prostor na vrlo atraktivan način.


© Adaptacije d.o.o.