RT Ionosphere - шаблон joomla Joomla

Život na više razina

Višeetažne stanove galerijom ćete učiniti atraktivnijima, a klasične mogu oplemeniti nivelirani podovi

Maštate da je vaš stambeni prostor zapravo rezidencija na više etaža, ali morate se pomiriti sa životom u stanu u kojem su sve prostorije na istoj razini? To ne mora ostati tek san, uz uvjet da su prostorije u vašem stanu dovoljno visoke da potrebne intervencije ne bi stvarale osjećaj klaustrofobije. Naime, na više razina možete živjezi u u klasičnom stanu, i to ako podove u pojedinim prostorijama, ili dijelu prostorije, upustite ili izdignete. Dovoljno je podignuti ili spustiti pod za stepenicu, najviše za dvije stepenice. Tek iznimno, ako je prostorija dovoljno visoka, možete dio stana podignuti i za više stepenica, ali u tome nikako ne bi trebalo pretjerati.

Osim sa podizanjem i spuštanjem podova, dojam izdvojenosti pojedinih kutaka stana možete naglasiti i spuštanjem stropa. Kao i kod podova, i ovdje se možete odlučiti za spuštanje dijela stropa ili čitavog stropa u pojedinoj prostoriji. U spušteni dio stropa možete ubaciti rasvjetu, ili ga možete iskoristiti kao priručno spremište, čija će vratašca biti zamaskirana tako da se ne vide.

Kad ste se već odlučili stambeni prostor oplemeniti pothvatom kao što je niveliranje podova, valja samo odlučiti koji dio stana želite uzdignuti, a za koji želite da je na nižoj razini. Nije nebitno ni jeste li pri tome odlučili porušiti i sve zidove bez kojih možete, jer stan s podovima u više razina najefektnije djeluje ako su te razine ono što dijeli pojedine segmente stambenog prostora, zidovi su tu suvišni

Najhrabriji primjeri ovakvog uređenja prostora mogu si priuštiti samački stanovi, jer tamo se vlasnik stana može ravnati samo po sebi. Tako, primjerice, vađenjem vratiju i rušenjem zidova možete postići da su vam kuhinja, blagovaonica, kupaonica i spavaća te dnevna soba u istoj prostoriji. Jasno, sve navedene 'prostorije' pri tome ne bi trebale biti u istoj razini. Kupaonica će efektno djelovati ako ju podignete za visinu jedne stepenice, kao i kuhinju. Ili kadu možete ugraditi tako da njezin rub bude u visini poda. U 'nizini' mogu biti spavaća soba, dnevni boravak i blagovaonica. Dozvoljava li vam to visina prostorije, pojedine dijelove stana možete uzdignuti za dvije stepenice, da ih dodatno naglasite. Računajte da neće biti moguće srušiti baš sve unutarnje zidove u stanu. Ostaci zidova, odnosno nosivi dijelovi zidova, mogu poslužiti kao dekorativni element ako se maštovito uklope u uređenje niveliranog stana.

Pojedini stambeni prostori tako su raskošne visine da dozvoljavaju čak podizanje pojedinih dijelova stana, primjerice spavaonice ili radne sobe, na drugu etažu, ispod koje ostaje posve iskoristiv prostor normalne visine. Imate li na raspolaganju takav prostor, mogućnosti su brojne. Možete, primjerice, na stupove podignuti već spomenutu spavaću ili radnu sobu, s tim da ne dižete zidove oko nje, već ostavite otvorenu galeriju. Još jedna zanimljiva ideja je podizanje kupaonice otvorenog tipa, bez zidova, na polukat. Galerija i ovdje može biti rezervirana za spavaću sobu.

Čak ako i imate dvoetažni stan, možda on nije dovoljno prozračan. Vjerojatno je pri njegovoj gradnji prioritet bit iskoristivost svakog kvadrata prostora. Ako vam sada tih nekoliko kvadrata nije od presudne važnosti, na drugoj etaži napravite galeriju. Stambeni prostor puno će dobiti na atraktivnosti, pa ćete samim time i vi u njemu biti puno zadovoljniji.


© Adaptacije d.o.o.