RT Ionosphere - шаблон joomla Joomla

Virtualni prozori pod virtualnim nebom

Magija koja donosi ljepote prirode u interijer bez prozora

Dosta Vam je zamornih pogleda kroz prozor na zagušenu ulicu prepunu autiju, koji buče ispuštajući nelagodne ispušne plinove. Dosta Vam je pogleda na susjedov dnevni boravak ili pretrpano parkiralište, pa vjerovatno skoro nikada ne otvarate prozor, a vrlo rijetko i podižete rolete, jer Vas ovi prizori izluđuju. Možda ste jednostavno jedni od onih, koji jednostavno vole promatrati prekrasni krajolik i uživati u pogledu iz svog doma,  a većina Vašeg stana poput kupaonice i hodnika niti nema prozore ili su oni toliko mali da služe jedino za onaj mali tračak svjetlosti. Stanovi u suterenu i osobito podrumske prostorije osuđeni su na sudbinu bez prozora, a time i činjenicu da zaborave na bilo kakav pejzaž ili pogled na prirodu. 

Ako ste pronašli svoj dom u ovom kratkom opisu nemojte biti žalosni, jer sve suvremenijom tehnologijom ovaj je problem riješen na vrlo interesantan i nadasve inovativan način. Naime, fantastičnom dosjetkom i općenito modernom tehnologijom tvrtka "Sky windows" iz gradića Fairfielda, američke države Iowe, svojim je kreativnim stvaralaštvom u takve domove dovela netaknute ljepote prirode i proizvela virtalne prozore i virtualne svodove odnosno krovove. Autentičan doživljaj prirode omogućen je pristupačnom i vrlo praktičnom zidnom i stropnom instalacijom, koje na virtualan način donose nebo u dnevni boravak, morski krajolik u hodnik, prizor lepršajućeg slapa u kupaonicu i pogled na jezero u kuhinju. No, nemojmo ograničavati primjenu virtualnog prozora i stropa samo na stambene objekte, jer su oni idealni za ukrašavanje i donošenje topline u poslovne objekte, bolnice. Kako uljepšati boravak u bolnici, koji je sam po sebi tmuran i žalostan, ali i obogatiti stomatološke ordinacije i domove zdravlja primjerice. Iluzijom prekrasnog prirodnog krajolika i najpesimističniji interijer će postati udobniji i ljepši za boravak. Tako će i bolan pregled kod zubara, od kojega svi bježe, postati barem malo ugodniji i zanimljiviji, jer ćete imati pogled na fantastično opuštajuće nebesko plavetnilo, a ne više sivilo stropa. U bolnici će to biti virtualni izlazak u vanjski svijet, a tako i psihićki smireniji boravak. Tada možda barem na tren zaboravite gdje ste i ublažite zubobolju.

Skupina velikih zaljubljenika u prirodu, ali i tehnologiju modernog vremena spojili su ova dva oprečna segmenta i oblikovali svjetlosni virtualni prozor i strop kao optičku iluziju neba. Riječ je o rasvjetnom tijelu u LED tehnologiji, koja će djelovati kao veliki krovni prozor koji u interijer donosi dnevno svjetlo. No to ne mora nužno biti rasvjetno tijelo, već slika-fotografija u visokoj rezoluciji sa okvirom od tankog profila, koji omogućava montažu ili ugradnju udubljenjem. Nikakve posebne instalacije nisu potrebne, a konstrukcija za sky window je debela samo osam centimetara. Dolaze u nekoliko standardnih veličina, no mogu se uvijek i prilagođavati određenim dimenzijama u prostoru. Tvrtka Sky windows nudi nekoliko stilova u raznim drvenim i aluminijskim elegantnim izvedbama najfinije izrade, pa ih je moguće uklopiti u bilo koji stil uređenja. Dakle, prilikom adaptacije stambenog prostora uvijek ostavite mjesto, kako biste riješili problem mračnih prostorija i unesite na ovaj način dubinu prirodnog krajolika u svoj dom.

Ova tvrtka nije ograničila svoju ideju isključivo na pogled u nebo, već su osmislili rješenje za one domove koji nemaju klasične prozore ili su oni konstantno zamračeni od tmurnih gradskih pogleda. Svjetlosni virtualni prozori, zidni, ali i stropni,  dolaze u raznim varijantama, pri čemu se mogu vrlo jednostavno ukloniti za pristup novoj slici i osvjetljenju. Visoka rezolucija fotografija je tiskana na list transparentnog medija s pigmentiranom tintom vrhunske boje i trajnosti. Slika je spojena kao pozadina u "sendvič" između difuzije panela i zaštitnog akril poklopca, koji je na prednjoj strani. LED rasvjeta omogućava plitke dubine jedinice zadržavajući tako čak i savršenije osvjetljenje slike. Virtualni prozori se mogu montirati direktno na zid, ali se najčešće postavljaju u udubljenja kako bi ostvarili izvorniji doživljaj i izgled pravog prozora. Optičkom iluzijom krajolika sada možete promatrati voćnjak, uredan drvored ili plažu na Havajima, no sve prisutnijom tehnologijom pomaknuli su granicu ovog izuma i proizveli virtualne prozore i stropove koji su dinamičnog karaktera. Opcija koja uključuje LCD ekran integriran u okvir prozora sada omogućava da Vaš prizor ne miruje, već da promatrate ptice u letu i slušate šum valova, što pjene stijenu na obali.

Virtualni krovni prozori su zapravo fotografska iluzija stvarnog neba, koji djeluju opuštajuće i smirujuće na promatrača. Modularni su i mogu biti dizajnirani u raznim oblicima, od pravokutne cjeline, blokova oblika do mreže spuštenog stropa. Svjetlosni krovovi su skalabilni, jednostavni za instalaciju i funkcioniraju po principu grid sustava. LED rasvjetni sustavi pružaju bijelu svjetlost dana, a njihova kvaliteta zahtjeva devet inča vertikalne čistine. Mrežasta struktura virtualnog neba su zapravo prozirne ploče sa fotografijama visoke rezolucije, fotografske reprodukcije na akrilnim pločama koje prenose boje i perspektivu stvarnog neba. Kružni, pravocrtni, eliptičan, prilagođen određenim dimenzijama prostora ili neki drugi oblik kojeg zamislite ova tvrtka ostvaruje i donosi umjetnost spajanja tehnologije i prirodnih pejzaža. Njihova ideja se bazira na stvaranju iluzije, a u konačnici je stvorena magija.


© Adaptacije d.o.o.