RT Ionosphere - шаблон joomla Joomla

Ovalni stol koji se udvostručuje

Jupeov stol, izum star preko 150 godina izvor nadahnuća novih dizajnera

Događa li Vam se da svakoga puta kada primate društvo u svoj dom jednostavno nemate dovoljno mjesta smjestiti sve za jedan stol, pa kao domaćin uvijek morate smišljati ekstra mjesta kako biste se svi doslovno zgurali? Ili ipak na kraju izvisite smješteni negdje sastrane, čekajući da Vam netko ustupi svoje mjesto? Veći stol nije Vam praktično rješenje, jer imate skučenu blagovaonicu, odnosno kuhinju kojom se ionako odmjereno slobodno krećete. Jedan od britanskih dizajnera došao je na ideju kako riješiti ovaj problem na vrlo magičan i izuzetno atraktivan način. Tako je ovalni stol koji udvostručuje sjedeći kapacitet, od samo šest sjedećih mjesta na dvanaest i to samo jednim pritiskom na gumb, postao odličan izum kao rezultat najnovijih mehaničkih postignuća u dizajniranju namještaja. Prije no što opišemo o čemu se točno radi, bitno je napomenuti kako ovaj izum datira još iz prošlosti, sa baštinom od preko 150 godina i kao takvog ga je usavršio upravo britanski dizajner namještaja David Fletcher .

Naime, u ožujku 1835. godine, britanski tapetar kralja Wiliama IV i kasnije kraljice Viktorije, Robert Jupe osmislio je i patentirao izuzetno rijedak i specifičan ovalni stol za objedovanje izrađen od afričke mahagonije, danas poznat kao Jupeov stol. Savršenu kombinaciju tehničke inovacije i lijepe izrade čini upravo ovaj stol, genijalan u svojoj izradi i načinu na koji funkcionira, a namijenjen je za intimna druženja ili velike formalne večere. Međutim, u njegovim stolovima nisu se mogli pohraniti listovi za proširenje, oblik nikada nije bio pravilno ovalan, a bili su spori i teško pokretljivi u svom radu. Sama ideja bila je fantastična, iako tada malo teška za realizaciju, no kao takva danas je izvor nadahnuća i re-invencije. Tako se do danas razvilo više različitih dizajna, ali se i dalje baziraju po prvotnom Jupe-ovom u svojoj namjeni, iako su mehanizmi nešto izmijenjenog  karaktera. Zapanjujuć ostaje i dalje kružni proces mehanizma koji se opisuje kao čista magija, jer uzimajući samo nekoliko sekundi u potpunosti proširuje ili skuplja  stol i time jednostavno impresionira.

Stol se može udvostručiti, dakle proširiti, i ponovno smanjiti po principu sidro mehanizma koji dopušta da dijelovi stola odstupaju od zajedničkog središta i kada bude u potpunosti otvoren, svaki od osam listova se mogu umetnuti i tako stvoriti prekrasan prošireni stol za osam sjedećih mjesta. Kada društvo ode, pritiskom na gumb mehanizam ga ponovno otvara i sprema listove natrag u njegovu unutrašnjost, pretvarajući ga opet u manji stol koji Vam nesmetano vraća slobodan prostor. Dakle, kada je stol mali, vrh se sastoji od šest dijelova u obliku listova, a vanjski dio možemo opisati kao oblik bubnja. Na koji način stol povećati? Pod prvim slojem leže još dva sloja takozvanog lišća, od kojih je prvi sloj sastavljen od šest strelica u obliku listova i pod njim je velika zvijezda u obliku lista. Ispod svega toga leži čarobni mehanizam koji izvlači ova dva sloja na površinu i tako povećava stol, a izgrađen je u kombinaciji aluminija i nehrđajućeg čelika, izuzetno lijep u svojoj mehaničkoj izvedbi. Cijeli sklop je podržan na bazi različitih dizajna.

Naravno, vrsta materijala za izradu ovog stola kojega odlikuje zadivljujuća preobrazba nije ograničena samo na sve vrste drveta, već ga se može izraditi od mramora, stakla ili metala, gdje bi posebnu notu estetici dala i kombinacija sa rasvjetom. Njegovo proširenje se može upravljati ručno ili električno, ali i infracrvenom kontrolom. Općenito, ovaj se stol može širiti preko 30% u promjeru, više od 70% na području, čime se udvostručuju sjedeća mjesta od šest do dvanaest, dakle tipičan promjer od 2m se širi na 2,7m, a moguće su i druge varijante. Za iznimnu čvrstoću i krutost zaslužne su ploče saćaste konstrukcije, a što se tiče njegova održavanja nije pretjerano zahtjevno. Osim svoje nevjerovatne praktičnosti uporabe, ovaj čudesni izum dojmiti će se Vašim gostima jednako kao i Vama.


© Adaptacije d.o.o.