RT Ionosphere - шаблон joomla Joomla

Dvorište unutar kuće

KUĆA U DVORIŠTU, ODNOSNO DVORIŠTE UNUTAR KUĆE

Baveći se tako suvremenim modeliranjem u arhitekturi, čari inovativnog graditeljstva zaobišle su granice klasicizma i prešle na sasvim novu razinu izgradnje. Nemoguće je pojmiti koliki nas još noviteti u arhitekturi očekuju, ali ovi najnoviji zadovoljavaju našu maštu u granicama neočekivanog i posve novog. Projekti koji su već počeli "disati svojim konstrukcijama" oživjeli su u stambene objekte koje svakako treba istaknuti i dati im prostora u medijima, kako bi se prezentirali i dokazali kolika je arhitektura velika kao umjetnost.Projekt nazvan EggO kuća nalazi se u Pragu, a remek je djelo arhitekta koji je redizajnom pokazao kako ova umjetnost nema granica. Svrha ovog projekta je bila da se samoodrživa konstrukcijska jedinica u sklopu vrta, nedavno rekonstruirane kuće, pretvori u nešto neobično i zanimljivo. Postojeći segmenti pregrađeni su, pa su tako postojeći zidovi izrađeni od cement cigle u smjeru X i Y završeni u projekt sa horizontalnom pločom u ravnini Z. Drugim riječima, ova horizontalna ploča je postala glavni organizacijski prostorni element i nosilac temeljnih motiva, rupa u obliku jajeta, dakle kao horizontalna granica svi vertikalni odnosi se baziraju na nju. Obuhvaća i ujedinjuje nekoliko funkcija, garaža i spremišta za bicikle, pristup terasama u predvorju, zatim glavni prostor za stanovanje, dnevnu terasu i ogradu. Jajast oblik ploče definira fokus, kojega okružuje nova kuća. Ono definira ego kuće, temelj koji nije arhitektonski već izvorni prostor sa prirodnim vrtom, odnosno dvorištem prepunim prirodne trave, starih stabala, cvijeća...

Sva energija je koncentrirana i fokusirana na cilj stvaranja psihološke barijere, protiv dominacije suprotnih montažnih objekata. Sama kuća je naprotiv strogo ograničena funkcionalnim blokovima, pa tako od velikog predsoblja ulazite u autonomni studio i u privatnu zonu. Ta privatna zona je opet strogo podijeljena u intimne i socijalne dijelove. Intimni dijelovi su orijentirani prema istočnoj strani sa vlastitom terasom, a društvene prostorije prema vrtnom atriju. Kuhinjski dio u obliku bloka je spojen direktno na društvene prostorije, a blagovaona i dnevni boravci su okarakterizirani kao ostakleni paviljoni, što zapravo podsjeća na zimski vrt. Kao naknadno izgrađeno područje na kući je nastao krovni vrt, vertikalno povezan do stana u gornjem katu originalne obnovljene kuće. 

Ovaj način gradnje pruža nam novu dimenziju, u kojoj su stambeni prostor i dvorište u cjelini povezani na vrlo privlačan način. Također, pruža određenu dozu sigurnosti kada djecu ostavite da se igraju u vrtu, jer ne mogu odlutati na ulicu, potrčati pred auto za loptom i slične situacije opasnih radnji. Vama nudi komfor o kakvom ste maštali, jer je privatnost isključivi motiv ove gradnje. Unutar dvorišta možete još sagraditi bazen i imate malu oazu uživanja, samo nekoliko koraka dalje od bučnog asfalta. Prekrasna ideja, neobičan karakter, ali definitivno funkcionalna.

Tako kuća nastala u dvorištu pruža nove poglede na inovativna i originalna rješenja kako u arhitekturi, tako i u svijetu inovacija.


© Adaptacije d.o.o.