RT Ionosphere - шаблон joomla Joomla

Svakom stanu njegov dio raja

Čak i oni koji stanovima daju prednost pred obiteljskim kućama željeli bi imati svoj mali dio zelenog raja.

To je, međutim, u skučenim stambenim kvadratima gotovo nemoguće. Jer, ako stan i ima balkon, on je u većini slučajeva premalen i za sve one aktivnosti kojima bi morao služiti, pa nema ni govora o mogućnosti da dio balkona ostaklite te da u njemu posadite zelenilo. A da to i možete, prije bi bilo riječi o ostakljenom prostoru s nabacanim biljkama u teglama, te s vječno zamagljenim staklima, dok biste se vi vječno provlačili oko tegli s vodom za zalijevanje.

No, u svijet – konkretno, u Kini – pronašli su rješenje za one koji žele živjeti u stanu, a ne žele se odreći vrta. I to ne bilo kakvog vrta! Nova stambena zgrada u kineskom Wuhanu, naime, ima jedinstven element i to u obliku privatnog hidroponskog vrta za svaki stan. Svaki stan na raspolaganju ima 30 četvornih metara velik hidroponski vrt – dakle, grijani zaštićeni prostor u kojem se biljka uzgaja u hranjivoj otopini bez zemlje, da se izbjegnu korov i bolesti - osmišljen kako bi stanari u njemu mogli tijekom čitave godine proizvoditi svježe povrće.  

Dakle, pored velikog prostora za opuštanje u zelenilu, vlasnicima stanova nudi se i obnovljivi izvor hrane za obitelj koja u stanu živi. Ideja je odlična – ujedno dobra za zdravlje stanara, ekološka ali I u trendu - a mnogi bi njome bili jednako oduševljeni i na našim prostorima. Jer, tko ne bi htio imati vlastiti hidroponski vrt i to, recimo, na šestom katu modernog stambenog nebodera?


© Adaptacije d.o.o.