RT Ionosphere - шаблон joomla Joomla

LUKSUZNI NAMJEŠTAJ ZA VANJSKE DIJELOVE VAŠEG DOMA

Odaberite one materijale koji su otporni na vremenske utjecaje, a da pri tom ostvaruju i dekorativnu funkciju

    
Balkon ili terasa oduvijek su omogućavali da svoj boravak u zatvorenom osvježimo na jedinstven način uživajući u prekrasnim pogledima na okolinu, obgrljeni toplim zrakama sunca. Uvečer, kada bi ispratili sunce na počinak uživali bi u uvijek spektakularnom zalasku sunca, a u ljetnim hladnijim noćima odmarali od dnevne vrućine. Jedino nam balkon ili terasa mogu pružiti ovo zadovoljstvo, a kada su i dekorativno uređeni, tada je užitak dvostruki. Dolaskom proljeća i nadolazećeg ljeta, kada se priroda budi i poziva da upijamo njezine mirise i čari, tada je najbliži izlet u prirodu upravo onaj kojeg doživljavamo u vanjskom dijelu našeg doma. Osim što unosi svu svježinu, opušta naše oči svojim prekrasnim bojama, zvukovima i mirisima, a to nas samo može inspirirati za neke nove životne pothvate. I najmanji balkon možete pretvoriti u udobnu poslasticu i maštovito dizajniran prostor, sa nekoliko biljaka u neobičnim posudama i zanimljivom garniturom. Cvijeće koje ne zahtjeva pretjerano održavanje može odlično upotpuniti taj prostor, a Vama omogućiti hlad gdje će sunčeve zrake jedva doseći balkon. 
   
Eksperimentirajte s bojama i učinite ga područjem za ugodno obiteljsko druženje ili zabavnu oazu s roštiljem za društvo i goste. Balkon u potkrovlju ima poseban šarm i romantiku, jer visoko pod nebom doživljavamo svijet iz jedne druge perspektive od one uobičajene. Tako nam pogled sa visine pruža mnogo više, a vizualno možemo dohvatiti i ona najnedostupnija mjesta naše okoline, naravno ovisno o samoj visini potkrovlja. Kako su balkoni, osobito oni tavanski većinom zapostavljeni, natrpani svakojakim predmetima i stvarima, bitno ih je prije svega adekvatno preurediti, a onda namjestiti tako da na njemu možemo samo uživati i odmarati. Pri uređenju treba uzeti u obzir puno komplementarnih čimbenika poput zidova, obrade poda, ogradu, rasvjetu, uzgoj i raspored biljaka i cvijeća, te sjedeće garniture sa koje sjedeći možemo promatrati vlastiti kućni pejzaž. Udobnost i ljepota neka budu misao vodilja prilikom njegova adaptiranja, a konačno dekoriranje točka na i. Kosina će sada pokazati svoj pravi šarm, jer će padati prema vanjskom dijelu, što znači da neće biti problema sa nižim dijelom kosine, koji će ujedno sprječavati jako sunce da Vas uznemirava u popodnevno ispijanje kavice na balkonu. Umjesto tende tako imate kosi krov i opet dovoljnu količinu svjetlosti. 
   
Opremanje vanjskog prostora ovisi o njegovoj veličini, položaju, kutu krovnog nagiba, te aktivnostima za koje su namijenjeni. Ako je Vaš potkrovni balkon izrazito male kvadrature, tada je potrebno najprije izmjeriti njegovu širinu i dužinu, te prema tome odabrati namještaj po tim mjerama, kako se ne bi dogodilo da Vam tol stane, no stolice ne. Ako je Vaš balkon nešto širi i duži, ali ne pretjerano, tada možete "ubaciti" i koju ležaljku odnosno atraktivnu sjedeću vrtnu garnituru ukoliko se poželite sunčati u ljetne dane. Kako bi dizajnirali svoj balkon prilikom odabira namještaja obratite pozornost i na materijale od kojih su izrađeni. Vrlo je bitno izabrati one koji su otporni na vremenske utjecaje, kako Vas iznenadni ljetni pljusak ne bi iznenadio na način da Vam uništi osjetljiviji skupi, fino presvučeni namještaj. 
   
Aluminij, lijevani aluminij, smola i kovano željezo su idealni u tom smislu, dok je tikovina izbor koji oduševljava svojom pojavom i izdržljivošću na vlagu, vodu i ostale uvjete. Iz tog razloga su i jahte i brodovi, te namještaj za eksterijer izrađeni upravo od tikovine, kako bi kroz lijep dizajn izdržali i najvlažnije uvjete. Tikovina je tvrdo drvo kojeg se može pronaći u Aziji, najčešće u Burmi i Indiji, a budući da sadrži visoki postotak ulja, vrlo je otporna na vlagu što ju čini trajnijom i postojanijom u bilo kojoj izvedbi. Dakle, obzirom na stil kojeg odabirete za uređenje Vašeg balkona, tako će i boje varirati obzirom na njegova pravila, a recimo tikovina dolazi u klasičnoj smeđoj boji, ali i srebrno sivoj te drugim varijantama pa ju vrlo lako možete uklopiti u bilo koji dizajn. 
   
Bez obzira o kojemu je vrstu drveta riječ, bitno je da je namještaj od tog materijala zaštićen s nekoliko slojeva laka ili lanenin i tikovim uljem na kraju svake sezone. Općenito je izdržljivije vrste drveta potrebno premazivati samo prirodnim uljima, dok su ostala zaštitna sredstva nepotrebna, a vrsta ulja ovisi o vrsti drva, što znači da egzote premazujemo odgovarajućim uljem. Mnogi ljudi koriste za opremanje vanjskih dijelova kuće namještaj od bambusa, trstike i ratana vođeni njihovim privlačnim izgledom, no to nije pravilan odabir. Naime, za prve kiše i jutarnje rose, namještaj će početi bubriti i s vremenom raspadati, jer su to vrste drva koje su neotporne na vlagu, pa su pogodni isključivo za zatvorene terase odnosno zimske vrtove u kojima će biti zaštićeni od ovih vremenskih uvjeta. 
   
Balkon može postati simpatična vrtna oaza s velikim cvjetnicama i instaliranim malim ribnjakom ili fantasičnom fontanom okruženom kreativnim bonsai i ikebana dekoracijama. Tako možete meditirati i uživati u privatnosti te donijeti egzotične trenutke u Vaš dom. Namještaj može biti sastavljen od manje ljuljačke, dvije ili tri stolice i stola za kavu, ali i kompletne sjedeće garniture, koja će podsjećati na udoban dnevni boravak. Na tržištu je sve popularnija ova varijanta, gdje minimalistički dizajni vertikalno izduženih garnitura čini sastavni dio balkona i terasa općenito. Veličina balkona je presudna pri odabiru količine namještaja, a za manji prostor uvijek postoji opcija bistro seta, koji uključuje dvije stolice i mali stol, a izrađeni od materijala poput kovanog željeza i drveta. Ako ipak raspolažete sa većom kvadraturom balkona uredite ga kao vanjski dnevni boravak, sa ljubavnim sjedalima, ležaljkom i prikladnim dekoracijama. 
   
Što se tiče ograde, ipak ste pod krovom pa znatiželjnih pogleda i nema baš puno, no ako Vam je susjed u istoj razini i želite privatnost od njega, tada stavite zatvorenu stijenku ograde i zavjesu od bambusa, koji je zaštićen uljnim premazima za vodonepropusnost. Ograde od kovanog željeza su idealne, a omogućuju i postavljanje biljaka na njih, koje će vremenom izrasti i pružiti dodatnu zavjesu, ljepotu i privatnost. Nitko se neće osjećati ugodno na balkonu, koji ima željeznu ogradu pa je tako izložen pogledima iz okoline. Ogradu je stoga bitno zatvoriti na vrlo atraktivan način prirodnim ili umjetnim materijalima. To možete cvijećem, zgodnim platnenim zavjesama ili bambusom. 
    
Uz malo mašte, truda i vremena Vaš balkon pod krovom može postati intiman meditacijski kutak, ali i mjesto za zabavu i druženje te obiteljsko okupljanje.  Rasteretite svoj dnevni boravak i ugostite društvo na svježem zraku uz fantastičan zalazak sunca koji zadivljuje, a smještaj pod krovom šarmira i zavodi. 


© Adaptacije d.o.o.