RT Ionosphere - шаблон joomla Joomla

DRVENI BALKON

Uživajte u malom drvenom raju pod krovom

Za ljubitelje prirodnih materijala drvo je idealna vrsta za oblaganje podova i ograde na balkonu, a ovisno o stilu kuće dizajnerski neka bude izveden na prikladan način. Potkrovlja su većinom uređena u klasičnom stilu drvene izvedbe i tradicionalno zadržavaju karakterističan stil izgradnje balkona. Tako je drvo njihov sastavni dio, a specifični oblici uobičajeni dio njegova ukrašavanja. Ukoliko ste ga redovito održavali, tada veća preobrazba nije potrebna, već jednostavno premazivanje zaštitnim uljima. No ako Vam je stari izgled već dosadio, zaposlite maštu i preuredite svoj drveni balkon u atraktivan prostor za uživanje i odmaranje u ugodnom i lijepom ambijentu. U ljetnim mjesecima ono je glavno mjesto boravka, objedovanja i druženja, zato ga je najvažnije kvalitetno urediti. 
   
Drvo je materijal koji diše i obzirom na klimu živi kroz određena svojstva svoje kvalitete. Vrsta drveta je također bitna za njegovo održavanje i vijek trajanja, pa odaberite onu koja je otpornija na vlagu i vremenske neprilike. Tikovina je u tom smislu najčešće i najizdržljivija vrsta drveta, koja je otporna na kišu i sunce, vlagu i mraz. To je drvo koje potječe iz Azije, a zbog velike količine  ulja koju sadrži u sebi, vrlo je otporna na vlagu i pogodna za vanjske prostore. Kao domaću vrstu drveta, koja je pogodna za oblaganje balkona izdvajamo hrastovinu, a općenito su za vanjska područja prikladne lokalne crnogorične vrste poput smreke, bora, jele, ariša, daglasa te bjelogorični hrast. Kombinacijom u više slojeva ostvaruje se zaštita od sunca, a najčešće vrste obloga dijele se u profilne daske i drvene ploče. Pravilnom primjenom i redovitim održavanjem drvo je postojano i dugovječno, a vijek trajanja se određenim zaštitnim tretiranjem može i produžiti. 
   
Osim kamena i do sada uobičajenih keramičkih pločica, drvene podne obloge i ograda na balkonu nameću se kao popularizirani materijal u suvremenoj izgradnji, a sve modernijim stilovima pridružuje se i drvo kao ekološki materijal. Na tržištu postoje i kombinacije piljevine i plastike, koji izgledaju kao pravo drvo, a potpuno su otporne na negativne atmosferlije, ali ne zahtjevaju puno održavanja. Dizajn, koji sjedinjuje tradiciju i modernizam, stvara fantastične mozaike drvenih profila i ploča, a na taj način spajaju ekologiju i ljepotu u jednu prekrasnu melodiju dizajniranja. Profilne daske omogućuju svojim malim dimenzijama pojedinačnih elemenata mnoštvo oblika i izvedbi, a vertikalnim, horizontalnim i dijagonalnim centriranjem proizvodi se bogatstvo vizualne privlačnosti. Prilikom postavljanja drveta u obzir se moraju uzeti klimatski utjecaju, jer oni uvjetuju određivanje veličine, dimenzije i razmak fuga drvenih dasaka, kako bubrenje i skupljanje u tim uvjetima ne bi ugrozilo estetiku. Njihovo održavanje zahtjeva konstantno zaštićivanje lazurima, a tikovina je ipak jedan od najzahvalnijih u tom pogledu. 
   
Ograda je konstruirana ovisno o stilu uređenja, pa ako je riječ o tradicionalnoj kući pomalo ruralnog karaktera tada su karakteristični drveni stupići ovalnog  oblika koji podsjeća na vazu, a dio su krovne cjeline vizualnog efekta. Klasično potkrovlje preferira balkone u drvenoj varijanti, dok moderna izvedba zahtjeva minimalistički izgled drvenih profila u što jednostavnijem obliku. Ponekad je kombiniran i sa staklenim stijenkama, kao sastavnim dijelom balkonske ograde. Općenito su ruralni stilovi kuća ukrašeni prekrasnim drvenim balkonima sa maštovito oblikovanim ogradama, a austrijski planinski tip kuća ili talijanski renesansni savršeno objašnjavaju ovaj princip. Vijuganje drvenih profila, izrezbareno drvo na balkonskoj ogradi dio je umjetnosti stvaranja i predstavlja karakteristične crte njihove povijesti. Namijenjeni pogledima izvana i njihovu divljenju osmišljeni su kao umjetnička djela perfekcionizma i umjetnosti drvoreza. No vratimo se suvremenom dekoriranju balkona, gdje vlada jedan tematski stil pojednostavljenosti. 
    
Drveni balkon možete obojati u bilo koju priču, a širokom paletom boja drveta uklopiti i najsitniji detalj u toj priči. Kako biste uživali na otvorenom pod krovom, priuštite si ljepotu ispijanja jutarnje kave u prirodnom okruženju i odmaranje uz spektakularan zalazak sunca u cvjetnom raju. Upotpunite ovaj dojam vrtnom garniturom ili ležaljkom na kojoj ćete drijemati na svježem zraku, a udobnim jastučićima sa prugastim motivima omogućite atraktivan dizajn,  kako bi sve savršeno izgledalo. 
   
Dakle, bitno je posvetiti malo vremena i truda uz odgovarajuće financijske izdatke za preuređenje Vašeg balkona pod krovom. Drvo će biti idealan odabir, jer njime možete ostvariti i tradiciju i modernizam, a uvijek možete preurediti stari drveni balkon, koji je usamljeno čučao pod raskošnom krošnjom i velikom krovnom kosinom. Drvo je uvijek u trendu, a dopušta beskonačno dizajniranje. 


© Adaptacije d.o.o.