RT Ionosphere - шаблон joomla Joomla

BOJE BALKONA I KROVNIH TERASA

Vrckasto šarenilo cvijeća umirite hladnijim tonovima balkona

Prilikom odabira boja za eksterijer balkona i terasa bitno je slijediti pravila baš poput onih o uređenju interijera. Manje balkone vizualno ćete povećati svijetlijim nijansama hladnijih boja, dok će veća kvadratura dozvoliti uporabu tamnijih nijansi toplih tonova smeđe, crvene i žute. Vanjsku fasadu je potrebno obojati u skladu namještaja i ostalih dekoracija na balkonu, ali i u skladu cjeline stambenog objekta. Ružno bi bilo vidjeti kontrastne boje balkona u potkrovlju u odnosu na prizemlje i niže katove kuće. Isto vrijedi i za zgrade, iako je sve popularnije u novogradnji eksperimentirati sa jarkim bojama, pa možemo vidjeti svaki balkon u drugoj boji, različitoj od fasadne boje zgrade u cjelini. To je dio popularizacije ovog stila dekoriranja eksterijera, što izgleda atraktivno, no sami nemojte eksperimentirati s time, u sklopu Vaše kuće. Zaposlite stručnjaka koji će Vas savjetovati u vezi toga, kako biste odabrali lijepu boju ugodnu oku. 
   
Svijetlo plava i bijela čine univerzalne boje, koje se daju savršeno kombinirati sa bilo kojoj bojom namještaja, podnih obloga i raznih vrsta ograda. Općenito vrijedi pravilo da dizajn terase ili balkona ne bi smio odudarati od dizajna unutrašnjosti, jer su oni ipak njihov sastavni dio. Tako će i stil diktirati boje, a u svakom slučaju manji prostor nemojte ugušiti tamnim bojama, bez obzira o kojem je stilu  riječ. Topli, neutralni i zemljani tonovi poželjni su u svakom pogledu, jer su dio prirode pa poput kameleona stapaju okolinu sa bojama balkona. Ukoliko volite cvijeće i prirodno zelenilo, tada će biljke poslužiti kao bogata paleta boja i nećete morati previše razmišljati o kombinacijama drugih elemenata balkona. Dovoljno je vrckasto šarenilo umiriti smeđim tonovima namještaja, drvene podne obloge i drvene ograde, a kada je balkon izrazito mali uporabite svijetlu boju drveta. Neka mu kontrira tamniji namještaj, kojeg ionako čini stolica dvije i mali stol, pa prostor neće biti zatrpan tamnim nijansama. 
    
Iluminirani podovi, stakleni stol i podne lampe pružiti će Vam dovoljno svijetla u tamnu mrku noć, a staklena ograda dubinu pogleda. Ako je balkon smješten na južnom ili zapadnom dijelu tada će imati dovoljno toplih tonova sunčeve svjetlosti, pa ga obojite u hladnu atmosferu. No, kada se nalazi na sjenovitijem sjeveru i istoku, iskoristite svijetlo žutu i narančastu kako biste ga ugrijali. Doručak uz jutarnje zlatne zrake sunca odlično će stvoriti toplinu refleksijom od žuti zid i svijetle podove, a u popodnevnim satima, kada sunce odluta prema zapadu, ugrijati hlad i sjenu. Podna obloga od tikovine dolazi u svijetlo smeđoj, ali i sivo srebrnoj varijanti prikladnoj manjem prostoru. Sjedeća garnitura uvijek može "začiniti" svojom intenzivnijom izvedbom boja, no i kada je usklađena sa ostalim detaljima čini prekrasan vizualni pejzaž. Posude za cvijeće neka budu obojane jednobojnom jednostavnošću, kako bi šarenilo listova i cvijetova odigrali svoju glavnu ulogu. One su tu kako bi udomile cvijet, a ne da preuzmu njegovu dekorativnu ulogu. Osim kada je riječ o vrlo jednostavnim zelenim drvcima, koji se odlično uklapaju u atraktivne izvedbe posude u kojoj rastu. 
   
Ovisno o stilu interijera, odaberite presvlake za stolice i garnituru. Klasičnim stilovima rokokoa i baroka uz željezne ograde odgovaraju cvjetni uzorci ili neki drugi motivi iz prirode, a poželjni su na svijetlim podlogama. S druge strane minimalistički stil diktirati će jednobojne presvlake u kontrastnoj ili sukladnoj dizajnerskoj kombinaciji sa namještajem, dok će bilo kakvi uzorci biti izostavljeni. Kako je balkon mjesto za opuštanje jarke vrištajuće boje nisu baš pozvane da sudjeluju u ovoj ceremoniji meditiranja, a pastelne će uvijek biti dio društva, u kojemu je bitno odmarati u ugodnoj i opuštajućoj atmosferi. I bez obzira na stil i veličinu balkona biti će dio ovog savršenstva, dio fantastičnog pejzaža. 


© Adaptacije d.o.o.