RT Ionosphere - шаблон joomla Joomla

BILJKE NA BALKONU

Najljepši detalj na balkonu kao dekorativna zavjesa i zaštita od znatiželjnih pogleda

Cvijeće je zasigurno najljepši detalj koji daje posebnost svakom balkonu, vrtu, terasi. Bez obzira na stil kojim ste ukrasili svoj balkon pod krovom, zeleni ljubimci uvijek su dobrodošli, ukoliko su prisutni u umjerenoj količini. Jedan od načina da oživite svoj balkon te osigurate privatnost od nepozvanih pogleda izvana upravo je postavljanje cvijeća na ogradu. Nekoliko saksija biljaka i efekt je postignut. Ako imate mali balkon, dvije ili tri biljke biti će dovoljne, jer nikada ne treba pretjerivati pa tako niti sa cvijećem. Kada je riječ o većem balkonu, tada je dozvoljeno mašti prepustiti volju i ispuniti svaki kutak balkona na cvjetni način. Naravno, i ovdje vrijedi pravilo više je previše, stoga nemojte pretrpavati balkon misleći, kako imate dovoljno mjesta za to. Nemojte da na kraju izgleda kao staklenik natrpan uzgojenim biljem. 
    
Prije svega, u obzir treba uzeti položaj i visina balkona, je li on u hladu ili na jugozapadnom sunčanom dijelu. Prema tome možete odabirati vrstu cvijeća, jer određene vrste zahtjevaju više svjetlosti od nekih drugih, koje više uspijevaju u hladu i tamnijim mjestima. Za efektivan vizualni dojam izvana, cvijeće postavite sa vanjske strane ograde. Savjetujemo Vam da objesite metalne košarice ili držače na ogradu, na njih postavite cvjetne držače te cvjetne sandučiće s podlošcima. Na dno se stavlja šljunak, zatim treset i onda sloj kupovne zemlje i konačno najdraži cvijet. To je prikladno za sadnju jednogodišnjih cvatućih biljki poput klasičnih petunija, begonija, pelargonija, lobelija i drugih, jer će u vrijeme ljeta, jeseni i kasnog proljeća savršeno krasiti Vaš balkon. Uz to možete dodati još jedan cvijet unutar balkona, što je sasvim dovoljno kao dekoracija, a kao izbor može poslužiti trajnija biljka poput fuksije, hortenzije, egzotičnih drvca i japanskog bilja. 
   
Biljke koje su idealne za balkon smješten na toplom jugu, jugositoku i jugozapadu dobrodošle su biljke koje vole sunce, pa iz tog razloga bujno rastu i obilno cvatu. Izbor se svodi na bijelu i plavu mirisnu kunicu; bijelu, ružičastu i crvenu begoniju; ljubičastu, plavu i ružičastu australsku tratinčicu; lijepog dečka punih cvjetova u raznim bojama; ukrasni slak u plavoj, bijeloj i crvenoj boji; raznobojna pelargonija; bijela, ružičasta i plava lobelia i mnoge druge koje volite. One zahjtevaju brigu tijekom cijele godine, češće zalijevanje i održavanje, dok trajnice nisu toliko zahtjevne. Uspijevaju na sjeveru, sjeveroistoku i sjeverozapadu kao na sjenovitim područjima gdje nema previše sunčevih zraka, pa su idealne za tako smještene balkone, osobito one pod konstantnom sjenom strme krovne kosine. Tu spadaju mravinac, dragoljub, fuksija, hortenzija, asparagus i mnoge druge koje većinom daju zeleno lišće, ali poput fuksije mogu imati i razne boje listova. 
   
Suvremeni dizajni u uređivanju interijera nameću i određene elemente uređivanja eksterijera, kao sastavnog dijela stambenog prostora. Tako ni balkoni nisu zapostavljeni, a kroz moderno osmišljene garniture i vrtni namještaj, pronalazimo i posude za cvijeće, kao dio tog festivala dekoriranja.  Iluminirane, glomazne, geometrijski maštovito kreirane, keramičke, kamene, glinene uvijek ostvaruju specifičan vizaulni dojam. Rasporedite ih uvijek u kuteve balkona, kako Vas ne bi sputavale u slobodnom kretanju, a i kako ih ne biste konstantno izlagali dodirima i udarcima. Bonsai drvo lijepo će ukrasiti male prostore, pa iskoristite njega kao cvjetnu dekoraciju, a jedan ili dva podna lampiona biti će dovoljni da balkonu daju konačni dizajnerski pečat. 
    
Ako živite u velikom gradu ovo će Vam biti idealna prilika za stvaranje malog famoznog povrtnjaka i kao jedina poveznica s prirodom cvijeće će imati veliku ulogu njegova ukrašavanja. Na taj način ćete konstantno uživati u plodovima koje ste sami uzgojili, a umjesto dekorativnog cvijeća u keramičkim posudama možete posaditi začine poput bosiljka, peršina, metvice, ali i mini rajčicu, papričicu i neko drugo povrće. Neke od tih vrsta mogu Vam pomoći da se riješite komaraca, muha i drugih kukaca, pa isprobajte ovaj način upotpunjavanja Vašeg balkona. Zanimljivo i dekorativno u svakom slučaju.


© Adaptacije d.o.o.