RT Ionosphere - шаблон joomla Joomla

BALKONSKE OGRADE

Neka stil Vašeg stambenog objekta definira materijal balkonske ograde

Drvene, metalne, aluminijske, staklene ili čelične oduvijek su privlačile pozornost i svojom funkcijom ograđivanja prostora činile jedan zanimljivi dekorativni element, između interijera i eksterijera. Ovisno o vrsti balkona ili terase te njihovu položaju ovisi i vrsta materijala, kao i izgled same ograde. Ukoliko se nalaze visoko u potkrovlju ili na krovu, daleko od nepozvanih pogleda, tada se može eksperimentirati sa staklom, drvom i drugim materijalima sa većim razmacima, uz više otvorenog karaktera. Time ostvarujemo određene optičke efekte, a sebi omogućavamo pogled na okolinu iz ležećeg položaja, primjerice u ugodnoj vrtnoj garnituri za ležanje. Stil interijera i vanjskog izgleda kuće usmjeriti će i stil ograde, odnosno izdvojiti onu koja će se uklopiti u optiku kuće, vrta i okoliša. Barokna metalna ograda nikako neće odgovarati modernijoj gradnji u minimalističkom izdanju, a jednostavna drvena ograda od ravnih vertikalnih paleta zasigurno neće odgovarati ladanjskom stilu kuće.
 
Postavljanje metalnih stupova predstavlja izdržljiviju opciju, dok je drvo osjetljivije u tom smislu. Tako će i klima životnog prostora odrediti materijal ograde, a željeni efekt diktirati njezin stil. Elegantan i profinjen izgled postići ćete ogradom od kovanog željeza, a u kombinaciji s biljkama penjačicama nudi i jednu englesku tradiciju barokne sofisticiranosti, ali i odličnu zaštitu od pogleda izvana. Nove kreacije unose modernizam u njihov dizajn, tako da su prikladne i za suvremeni stil gradnje stambenih objekata. U potkrovlju su idealne, jer je balkon smješten visoko i daleko od susjeda i prolaznika, pa nije potrebna popunjena ograda. Rešetkasti profili nude posebnost ovog materijala, a kako biste ostvarili oroginalan dizajn možete naručiti vlastitu izvedbu ograde od kovanog željeza. 

Još jedan izdržljivi i vrlo otporan materijal čini aluminij, pa je odličan za izradu ograda, kada se želite u potpunosti ograditi od znatiželjnika i osigurati odgovarajuću privatnost. Lake su za održavanje, nemaju lazuru i brojne štetne supstance, a estetski efekti podsjećaju na suvremeno izražavanje, pa je svojstvena modernijoj gradnji. Ipak, većina se vlasnika kuća opredjeljuje za prirodni materijal poput drva, jer se ono danas može zaštititi ekološki prihvatljivim premazima i tako učiniti dugoročnim materijalom. Drvene ograde svojstvene su svakom tipu kuće, pa njezin stil i nije toliko presudan. Na tržištu postoje setovi drvenih ograda, koji su već impregnirani pod kotlovskim tlakom, tako da se odlikuju dužim vijekom trajanja. Ukoliko ste pod obložili drvenim materijalom, tada je i drvena ograda savršen odabir, kako bi nastavila ovu naturalnost Vašeg balkona. Uz drveni namještaj i cvjetnu oazu stvoriti ćete famozno mjesto za opuštanje i meditaciju, ali i atraktivno mjesto za zabavu i druženje uz prekrasan pogled  u daljinu. Nakon prve ugradnje morate obvezno voditi računa o zaštiti drvene ograde, jer ćete tako duže uživati u istoj. 
   
Kako je bambus postao vodeća vrsta drva u dizajniranju interijera, ali i eksterijera, tako se nametnuo i kao materijal za ograđivanje balkona. Čvrstoća i elastičnost čine ga funkcionalnim, a egzotičan izgled velikim dekorativnim elementom. I to nas odvodi na Daleki istok, točnije u Japan gdje se vrtovi izrađuju po principima zen oaze, a tumačenje bambusa označava savitljivost i stabilnost. Kineski bambus moso, boryana i nigra, te kolumbijska guauda i indonezijski vulung vrste su koje se kombiniraju, kako bi se postigla čvrstoća i izdržljivost ovog materijala. Kako bi zaštitili bambusovo drvo prilikom njegove konačne obrade, premazujemo ga zaštitnim lakom ili uljima. Ograde u rolama se najlakše postavljaju, a možete ih umetnuti i samo kao ukrasni detalj u nekom od kuteva unutrašnjosti balkona. Još i kada je namještaj izrađen od njega, tada imate kompletnu sliku zen balkona sa azijatskim pečatom. Uz poneki kameni detalj i bonsai drvce Vaš balkon se pretvara u zonu opuštanja i meditiranja te uživanja na zraku. Estetske vrijednosti bambusa podsjećaju na ukrasni trenutak, pa uz zaštitu od sunca pruža i interesantan vizualni dojam. 
   
Staklena ograda odgovara zahtjevima modernizma i suvremeno dizajniranim stambenim objektima, stoga su svojstveni minimalizmu i luksuzno uređenom prostoru. Balkon koji odgovara ovim pravilima, ogradite staklenom ogradom i uživajte u pogledu iz naslonjača. Kao savršeni odabir za visoke balkone vizualno će Vas odvesti u daljinu pejzaža, stoga ga nemojte ograđivati cvijećem ili nekim drugim detaljima. Neka Vam vidik bude i horizontalno usmjeren, a uz njega možete kombinirati stol sa staklenim pokrovom i atraktivnim modelom stolica. Stakleni stolić iz kojeg izvire vatrica još je jedan od momenata, koji odgovaraju izazovima modernizma i dobrodošao je u svakom suvremeno dizajniranom balkonu. Staklo je lako za održavanje, privlačnoga izgleda i vrlo elegantnog dojma. 
Odaberite onaj dizajn materijala koji će se savršeno uklopiti u Vaš balkon, Vaš dom, Vašu okolinu.


© Adaptacije d.o.o.